onsdag 4 juli 2018

Gör din egen koksaltlösning! Perfekt till sårvård & nässköljning.








Jag och ena dottern har åkt på en riktigt jobbig bihåleinflammation som inte verkar ge med sig. Då är det dags att ta fram det tunga artilleriet, koksaltlösning och nässköljen! 

Fördelarna med nässköljning

Att skölja näsan har många fördelar. Du blir av med själva snoret såklart, men koksaltlösningen lindrar även om du, precis som jag, har pollenallergi eller om du har torra luftvägar. Om du fått skräp i näsan eller om du är täppt i öronen (du tömmer öronen tack vare baksuget). 

På barn är det väldigt praktiskt att skölja näsan, speciell om de inte kan fräsa ur näsa och bihålor ordentligt själva. Om ni bara visste hur mycket som kommer ur en förkyld 3,5-åring. Det "lilla" som man ser under näsan är ingenting i sammanhanget.

Det finns olika typer av hjälpmedel för att skölja näsan. Det finns en uppsjö av olika kannor i lika många material med lång pip där du skakar tills du får en virvel i kannan och sedan för pipen till näsan, håller huvudet lite på sned och häller. Sedan finns sprutan. Vi använder sprutan av den enkla anledning att det är smidigare när man har barn. Med denna behöver man dock tänka på att ta det lite lugnt när man tömmer sprutan in i näsan. Om man är för snabb i rörelsen tycker jag personligen att det kan göra lite ont. Andra tycker det samma är skönt, så det är naturligtvis en smaksak, testa dig fram vad som passar dig. Kom ihåg att rengöra sprutan ordentligt!



Koksaltlösning 0,9%


Du behöver:

  • 1 dl vatten  
  • 1ml (1 kryddmått) jodfritt bordssalt.

Gör såhär:
Koka upp vattnet och det jodfria saltet i en kastrull med lock och låt det stå tills det blandat sig noga. Dra kastrullen åt sidan åt och låt blandningen sedan svalna till kroppstemperatur.
Behöver du mer är det bara dubblera receptet.

Denna koksaltlösning blir en så kallad fysiologisk saltlösning med 0,9% natriumklorid (koksalt) och har samma saltmängd som vi naturligt har i kroppen i exempelvis blod och tårar. Denna koksaltlösning är steril och hållbar i 24 timmar innan effekten avtar om du varit noga med att koka upp använda rena redskap samt förvarar den i en burk med lock.


Andra användningsområden

Det finns hur många användningsområden som helst för denna koksaltlösning, här kommer några förslag:

  1. Tvätta sår
  2. Rengöra tatueringar och piercingar, även de vanliga hålen i öronen.
  3. Rengöra örhängen
  4. Tvätta i öronen på hund och katt
  5. Gurgla med om du har ont i halsen
  6. Dricka om du lider av vätskebrist


Du kanske sitter på fler geniala användningsområden som du regelbundet använder koksaltlösning till, hör gärna av dig i så fall så kan jag uppdatera listan!



/ Veronica

3 kommentarer:

Tack för din kommentar! ❤️ Veronica