fredag 20 juli 2018

Gör ditt eget Såpnejlikeschampo




Såpnejlika är en gamla medicinal och hushållsört som förr användes istället för såpa när man bland annat skurade golv eller tvättade kläder eftersom dekokten av den sönderskurna eller rivna roten löddrar och rengör effektivt. Den sades också kunna hjälpa mot gikt och gulsot och rena blodet. Huruvida det stämmer låter jag vara osagt.

Hela Såpnejlikan går att använda till dekokter (kokat länge) och infusioner (kokat lite eller bara stått och dragit). Den färska blommande Såpnejlikan går att plocka, torka och sedan koka för att få en dekokt som gör underverk för ylleplagg och ger dem dess forna glans tillbaka. Du kan koka riven rot till en svag infusion som är perfekt till att badda finnar och eksem med. 

Sen kan du göra eget schampo. Perfekt för dig som är på landet och glömt schampot hemma i stan eller för dig som vill göra så lite miljöpåverkan som möjligt.



Bild från Pinterest
                                         

Såpnejlikan blommar i juli-september och du hittar den ofta förvildad vid gamla ödetorp eftersom den förr växte vid nästan varenda torp från norr till söder på grund av sin användbarhet. Såpnejlikan sprider sig både genom frö och genom rotlöpare och finns både med enkla och dubbla blommor samt i olika nyanser av vitt och rosa. 



Bild från Pinterest



På sommaren när Såpnejlikan blommar är det dags att plocka blommorna (hela blomman inklusive stjälk) för att sedan torka. Enligt gammal hävd skall de plockas en ljum sommarkväll när de doftar som mest.  
När Såpnejlikan har torkat kan du klippa (eller mixa den grovt) till mindre bitar och förvara i en tättslutande burk. 

Roten gräver du upp någon gång mellan september och oktober och även här skall det ske under en ljum kväll. Om du gräver upp en Såpnejlika och planterar hemma, eller frösår egna plantor. Tänk på att inte gräva upp och skörda rötterna förrän tidigast år två eller tre, annars riskerar du att ta död på hela plantan. Den torkade roten river eller hackar du grovt, alternativt så river du roten innan du torkar den. Torkad rot sparas i en tättslutande glasburk.



Bild från Pinterest


Såpnejlikeschampo 5dl


Du behöver:
  • 5 dl vatten
  • 1 dl torkad riven rot (eller 2 dl färsk rot)

Gör såhär:

Häll upp vattnet i en kastrull och lägg i riven Såpnejlikerot. Låt dra över natten.

Koka upp och låt sjuda under lock i 10 minuter.

Dra sedan kastrullen av värmen och låt dekokten efterdra i några timmar innan du silar av den och häller upp på flaska.

Använd dekokten som schampo i fuktigt hår. Det kommer bli rent men löddrar inte så mycket som konventionellt schampo. Vill du ha mer lödder är det bara att öka mängden Såpnejlikerot.

Dekokten är hållbar i en vecka, vill du ha den längre behöver du tillsätta konserveringsmedel. Ett bättre alternativ är dock att spara torkad Såpneljika och koka mer vid behov. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar! ❤️ Veronica