tisdag 10 juli 2018

Inreda med gammalt eller nytt?

Bild från Pinterest När det kommer till inredning finns det många saker jag tänker på, drömmer om och går igång på. Det viktigaste för mig är dock alltid att välja möbler och föremål som både är estetiskt tilltalande och som fyller en praktisk funktion, oavsett om möbeln är ny eller gammal. 


Jag väljer gärna att köpa begagnade möbler om det är möjligt men aldrig när det kommer till stoppade möbler såsom soffor, fåtöljer och sängar eftersom det är omöjligt att veta vad de innehåller för kemikalier. Om jag köper stoppade stolar är jag noga med att renovera dem innan de kommer i bruk och ofta går det lätt att byta ut stoppningen i sitsen mot bättre material. 

Jag tycker om formspråket på äldre möbler och älskar strikta gustavianska stolar, pinnsoffor och gamla skåp. Så naturligtvis bor vårt linne i ett gammalt linneskåp istället för den fula stora fula tredelade garderobsvägg från -74 som en gång stod där. Vi har dessutom inte så mycket linne att vi fyller tre stycken 60cm garderober. 

Det är inte alltid begagnade möbler är i tipptopp skick när det kommer till kulör eller rent ytmässigt, men det går lätt att ordna med spackel, pensel och en bra färg. Men vad väljer man då för färg? Som tur är så är de flesta lösningsmedelsburna färgerna borta idag, de som gav målarna hjärnskador och gjorde morfar hög av ångorna. Det finns många mer eller mindre bra val idag, beroende på hur van du är, lång tid du kan vänta på din möbel att torka, om du står ut med doft och om det måste gå lätt eller om du kan tänka dig jobba lite för en fin yta. Tidningen Kloka Hem har skrivit en bra artikel om att Måla miljösmart och hälsosamt där de tar upp både för och nackdelar med de färger som är vanligast på marknaden idag.

Fördelen med äldre möbler även om ytskiktet inte alltid är i tipptopp kondition när du får tag på dem och du kan behöva fixa till dem lite med färg eller vax, är att de nästan uteslutande är av högre kvalitet än dagens nytillverkade möbler och ofta mycket överkomliga i pris med tanke på att de håller livet ut. Speciellt de möbler som tillverkade före slit och släng mentalitetens och IKEAS stora intåg, då möbler blev billiga att tillverka och köpa och endast tillverkades för att hålla några år, tills nästa design kom i ropet och det var dags att köpa nytt. De äldre möblerna är ofta gedigna och tillverkade för att hålla under många år, till och med under fler generationer. Se bara hur mycket allmogemöbler som överlevt från det gamla bondesamhället i mitten på 1600-talet fram till idag.

En äldre byrå där lådor går trögt kan lätt fixas med ett ljus av stearin. Ett draghandtag som sitter lite löst för att ett skruvhål blivit för stort går att fixa genom att blanda lite trälim och trämjöl som blivit över då du sandpapprat. Mycket går som sagt att fixa till och du har en vacker och unik möbel som lyfter ditt hem och visar din personliga stil.

Är du nyfiken på att renovera upp en gammal möbel finns det åtskilliga böcker i ämnet att låna på biblioteket. Begagnade möbler hittar du lite var stans idag, på köp och säljgrupper på Facebook, på E-butiker på nätet, hos dyra auktionshandlare, på Blocket, Tradera, Shpock och så vidare och så vidare. Listan kan göras oändligt lång.

Det du behöver tänka på är att ha koll på måtten där möbeln ska placeras, vilken funktion du behöver fylla med möbeln, hur hög sitthöjd behöver stolen ha, eller begär säljaren ett överpris? Om det är möjligt är det alltid bra att titta på möbeln innan du köper den. Det är inte kul att slänga ut handpenning på en möbel som visar sig komma från en storrökare och därför stinker så mycket att du inte kan ha den inomhus, inte ens i garaget utan att storkna. Många skumma dofter går att få bort med enkla medel men just röklukt kryper in i varenda litet skrymsle och hur "perfekt" och vacker möbeln än må vara skulle jag gå därifrån. Att skicka möbler på sanering är en kostsam historia och lämpar sig endast för dyrare antikviteter och inte det vanliga bohag vi som gemene man kommer över.
/ Veronica
3 kommentarer:

 1. Rent ekonomiskt är andrahandsinköp av möbler en vinst, precis som rent miljömässigt. Jag besökte lokala återvinningen i helgen och blev förskräckt över hur mycket som låg i kontainern. Fler gamla spegeldörrar med karm och ett äldre linneskåp. Du hade gråtit om du sett det! Jag frågade om det inte gick plocka upp sakerna och ställa i återvinningsladsn men det fick man inte. Det borde vara FÖRBJUDET att kasta saker som går att använda och är helt.

  Else

  SvaraRadera
 2. Jag blev glad när jag läste att du köper så mycket begagnat som möjligt. Att köpa begagnat blir nämligen bättre för både miljön och plånboken än att man köper nytt! Dessutom brukar begagnade möbler vara vackrare. Jag hoppas och tror att fler börjar köpa begagnat när dom läser ditt fantastiska inlägg! //J

  SvaraRadera
 3. Hej Else!

  Jag håller med dig helt och fullt, det borde vara förbjudet.
  Jag har varit med om liknande saker på vår återvinningsstation och det är tydligt att många missar det faktum att just ditt skräp kan vara andra personers skatter.

  Såg nyligen en kvinna på vår lokala köp och säljsida på Facebook som ondgjorde sig rätt rejält över att en person slängt föremål och äldre möbler som skribenten själv sökt efter i fler år för att komplettera sitt möblemang hemma. Möbler som var i bra skick och endast behövde ett lager färg. Jag kan känna att en annons på Blocket eller på lokala köp och säljsidan hade suttit bra, eller att de placerats i vårt returtält istället.

  Det är som du säger. Man borde inte få kasta hela saker.

  SvaraRadera

Tack för din kommentar! ❤️ Veronica