fredag 24 augusti 2018

Hushållspapper eller inte?


Som ni vet har vi bytt ut våra bomullspads mot dessa hemsydda tygpads. Det har gett ringar på vattnet och nu har vi även testat att byta ut hushållspappret mot tygservetter. 
Vi har nu levt utan hushållspapper i drygt en och en halv månad och endast EN gång har vi saknat hushållspapper så pass att det åkte fram en rulle ur gömmorna.


Tygservetterna är sydda av samma gamla påslakan som tygpadsen, vi gjorde dem på enklast möjliga sätt genom att riva ut breda remsor av tyget, som vi sedan delade till kvadrater och sicksackade kanterna på. Storleken på servetterna har vi anpassat efter korgen vi förvarar dem i, en gammal brödkorg vi ärvt.

När servetterna är smutsiga och väntar på tvätt lägger vi dem i en liten tvättkorg i köket, där även dagens kökshandduk hamnar. För ni vet väl att kökshanddukar bör bytas varje dag om du inte bara torkar disk med den utan även torkar av ett finger då och då. Saknar vi inte hushållspappret?
Nej, det gör vi faktiskt inte. Förutom då vi skulle äta surströmming och vi inte hade någon större lust att ha surströmmingsdoftande trasor i köket eller tvättstugan. Vi har tillräckligt många tygservetter för att tvätta dem tillsammans med kökshanddukarna en gång veckan, men självklart skulle det inte vara fel om vi hade fler tygservetter... så det står på min att-göra-lista och som tur är har jag ett och ett halvt påslakan kvar att sy av.

Att använda tygservetter istället för hushållspapper är inte bara en stor miljövinst, det visar sig också bli en ekonomisk vinst. Vi har tidigare om åren köpt Icas Mat & Kök storpack hushållspapper i samband med månades storhandling och har betalat 52,50kr för 8 rullar papper. Vi har förbrukat ca 2 rullar i veckan, vilket inneburit en 8-pack i månaden.  Om vi räknar på vår tidigare hushållspapperskonsumtion med en förpackning a´ 52,50kr x 12 månader = 630kr rakt ner i soporna. Innan vi gick över till tygservetterna har vi parallellt med hushållspappret använt oss av två rullar Torky eller Icas Torka Plus hushållspapper a 45kr (för 2 rullar per månad) x 6 = 270kr, papper som suttit i en plastbehållare på väggen i köket. Enkelt och smidigt att bara rycka av en bit som allt för ofta blev väääldigt lång och användes till saker som egentligen kunde torkas upp med en trasa eller disktrasan. Totalt har vi lagt ut minst 900kr per år på hushållspapper! NIO HUNDRA KRONOR, det är helt sjukt egentligen. För att inte tala om vilken summa det blivit sedan jag skruvade upp denna pappershållare på väggen för drygt tio år sedan... Jag säger bara, No More! Från och med nu värnar vi både om miljön och plånboken.

Nu har jag helt sonika skruvat ner Torky-hållaren från väggen i köket, men vi har faktiskt en kvar här hemma, den som sitter på väggen i tvättstugan. Dels för att vi har två rullar kvar till den och att jag inte fixat torktrasor till tvättstugan än och dels för att jag inte vill lämna öppna hål i väggen i tvättstugan. Innan den hållare skruvas ner behöver jag fixa fler trasor och köpa en tub med vit våtrumssilikon. Vi har även några rullar hushållspapper kvar nere i vårt skafferi och när de är slut kommer de inte ersättas av nya rullar. 


(Beklagar att bilderna i inlägget är av lite sämre kvalitet denna gång. Av tekniska skäl behövde jag använda mobilen att fotografera.) 

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Tack för inspirationen. Jag har varit intresserad av att downsiza och leva mer miljövänligt i flera år men har tänkt att jag inte haft råd. Nu skrattar jag lite åt mig själv, för det är råd jag verkligen har! Genom att reuse och refuse saker sbr jag hem färre saker och betatar för färre saker. Alltså sparar jag pengar istället. Jag har gjort egna disktrasor utav gamla frottehanddukar osm jag använder istället för fisktrasor. Ett litet tips till dig.

  Som alltid. TAck för all inspiraion!

  Emma

  SvaraRadera
 2. Bilderna blev ganska bra och det var ett väldigt miljövänligt tips! /J

  SvaraRadera

Tack för din kommentar! ❤️ Veronica